Menu Menu

Actualiteiten

Als starter een huis kopen

U wilt als starter een nieuw huis kopen in de gemeente Roermond of Echt. Kunt u dan wel een goede hypotheek krijgen? Krijgt u wellicht financiële hulp, of kunt u een speciale starterslening aanvragen? Op deze vragen en meer heeft een hypotheekadviseur hét antwoord. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt en waar u op kunt letten.

Een hypotheek voor starters, is dat wel mogelijk?

Als starter een hypotheek aanvragen is wel degelijk mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden die u als starter kunnen helpen bij het aanvragen van een hypotheek die bij u past.

Profiteren van een lage hypotheekrente

Op dit moment staat de hypotheekrente laag. Dat is één van de redenen waarom een huis kopen nu zo populair is. Door de lage rente is het kopen van een huis nu namelijk extra voordelig. Houdt er echter wel rekening mee dat u per 2019 niet meer kunt lenen dan 100% van de woningwaarde. Gelukkig zitten hier een aantal uitzonderingen tussen. Vraag hiernaar bij uw hypotheekadviseur.

Financiële hulp voor starters

Wanneer u extra geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een verbouwing of andere extra kosten, zijn er voldoende mogelijkheden voor starters. Zo kunt u toch uw droomhuis bemachtigen.

Starterslening

Voor starters op de woningmarkt is een starterslening in het leven geroepen. Dit is een extra lening die u bovenop de hypotheek kunt aanvragen. De eerste drie jaar betaalt u hiervoor geen maandlasten.

Duokopen

Een andere manier is duokopen. Dit betekent dat u de woning zelf koopt en de grond  wordt gekocht door een Nederlandse verzekeraar.

Koopgarantieregeling

Met een koopgarantregeling of koopvariant koopt u de woning met korting. De totale koopsom van de woning is hierdoor lager. Meestal bieden woningcorporaties deze koopconstructie aan, waarbij diverse voorwaarden gelden.

Schenken

Naast leningen en kortingen zoals hierboven beschreven is het ook mogelijk om starters een deel van de aanschafkosten te schenken. Het bedrag dat men belastingvrij mag schenken loopt op tot eenmalig 100.8000 euro. Wel moet u of uw partner de 40 jarige leeftijd nog niet hebben bereikt.

Meetekenen

Ten slotte is het mogelijk een hogere hypotheeksom te verkrijgen wanneer ouders of voogden meetekenen op de hypotheekakte, zodat zij voor een deel van de lening mededebiteur zijn.

Hypotheek zonder vast contract

Heeft u geen vast contract? Ook dan hoeft u zich geen zorgen te maken over het aanvragen van een goede hypotheek. Vraag uw werkgever bijvoorbeeld om een intentieverklaring. Bent u Flexwerker? Dan kunt u een perspectiefverklaring aanvragen via het uitzend- of detacheringsbureau. ZZP-ers en freelancers kunnen bij een select aantal geldverstrekkers al na één jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten.

Redenen om juist nu een huis te kopen

Door een tekort aan geschikte huizen voor starters, lijkt het geen gunstige tijd om nu een huis te kopen. Echter zijn er genoeg redenen om juist wél nu een huis te kopen. Jack Frenken Financieel Advies zet zeven redenen op een rij.

1) Lage Hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Dat betekent dat het makkelijker is een koopwoning (volledig) te financieren. De verwachting is dat de lage rente nog een tijdje doorzet.

2) Hypotheek over sluiten

Heeft u al al eerder een huis gekocht? Huisbezitters met een lopend contract kunnen door hun hypotheek over te sluiten ook profiteren van de lage hypotheekrente, afhankelijk van het boetebedrag dat hierbij gepaard kan gaan. Is het boetebedrag voor over sluiten te hoog? Door te verhuizen en dus een nieuwe woning aan te schaffen, omzeilt u dit boetebedrag enerzijds en anderzijds kunt u profiteren van de lage hypotheekrente.

3) Huren of kopen?

Huren wordt steeds duurder, ondanks de dalende hypotheekrente. Hierdoor is het vaak een stuk aantrekkelijker om een huis te kopen. Zo ben je de komende jaren verzekerd van een gelijkblijvende maandlast, waartegenover de immer stijgende huurprijzen deze vastigheid niet bieden.

4) Schenken

Zoals eerder beschreven kan er tegenwoordig een schenking gedaan worden van maximaal 100.800 euro. Hiermee wordt het veel starters een stuk makkelijker gemaakt om toch een geschikte woning te kunnen vinden.

5) Geen vast contract? Toch een hypotheek

Heeft u (nog) geen vast contract of bent u flexwerker? Ook dan kunt u met behulp van een intentieverklaring of perspectiefverklaring een hypotheek aanvragen. Ook voor ZZP’ers is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen, Voorwaarde is hierbij dat u meer dan één jaar als ZZP’er of freelancer heeft gewerkt.

6) Stijgende huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen nog steeds, ondanks het dalende aantal verkopen. Wacht daarom niet te lang met het kopen van uw huis.

7) Huis meer waard geworden

Ondanks de stijgende prijzen is ook uw huis, als u deze bezit, meer waard geworden. De overwaarde kunt u gebruiken om uw nieuwe huis te financieren. 

Wilt u als starter in gemeente Roermond of Echt meer weten over het kopen van een huis en uw mogelijkheden? Neem contact op met Jack Frenken Financieel Advies voor onafhankelijk hypotheekadvies voor starters.

Beeldmerk Jack Frenken

Dat is lekker thuiskomen

Heeft u een vraag of opmerking? Stuur ons een bericht!

× Sluiten