Menu Menu

Actualiteiten

woningmarkt tweede kwartaal

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: 52% van alle woningen werd voor meer verkocht dan dat ervoor gevraagd werd. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedraagt € 335.000, dat is 8,8% meer dan een jaar geleden. Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4% in vergelijking met het jaar ervoor.

Het was een kwartaal dat zo goed als geheel in coronatijd plaats vond. De makelaars van Jack Frenken makelaars en adviseurs hebben hierop snel geanticipeerd. Bezichtigingen vinden al vanaf het begin van de anderhalvemeter-economie plaats met maximaal twee kijkers, met 1,5 meter afstand, deurklinken worden gedesinfecteerd etc. Tevens heeft Jack Frenken Makelaardij ook vaart gemaakt met het op een betrouwbare manier digitaal ondertekenen van contracten. Geldverstrekkers en notarissen accepteren deze digitale handtekening inmiddels. Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen. We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn. Het tweede kwartaal bestaande woningbouw in cijfers (landelijk):

  • de NVM-makelaars verkochten ruim 37.600 bestaande koopwoningen;
  • er stonden halverwege het 2e kwartaal 2020 slechts 33.500 woningen te koop;
  • een potentiële koper kon uit 2,7 woningen kiezen (krapte-indicator), wat betekent dat er sprake is van een zéér krappe markt. In 2020 is de woningmarkt krapper dan ooit eerder deze eeuw;
  • er zijn bijna 2% woningen minder te koop gezet;
  • de looptijd van verkochte woningen bedraagt 28 dagen;
  • de looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is 98 dagen. Daarmee staat de te koop staande woning voor het eerst sinds 2002 gemiddeld minder dan 100 dagen te koop.

De makelaars van Jack Frenken makelaars en adviseurs in Roermond en in Echt signaleren dat er de laatste maand veel vraag was naar grotere woningen. Het duurdere segment lijkt hiervan te profiteren en dan gaat het vooral om twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Deze huizen worden opvallend snel verkocht.vrijblijvend hypotheekgesprek nodig?

Beeldmerk Jack Frenken

De deur naar het geluk
gaat naar binnen open

Heeft u een vraag of opmerking? Stuur ons een bericht!

× Sluiten