Bel ons
Menu Menu

Is overbieden wel altijd zo verstandig?

Weet wat de risico's zijn van overbieden

Het bieden van de vraagprijs of overbieden op een huis is niet zonder risico's.

Als je gaat bieden op een huis ben jij waarschijnlijk niet de enige die (flink) boven de vraagprijs biedt, met als gevolg dat er steeds meer wordt overboden.

De risico’s van overbieden op een huis

Ben je al een paar keer overboden, dan ben je wellicht geneigd om steeds meer boven de vraagprijs te bieden. Maar is dat wel zo verstandig? 

Het is namelijk heel belangrijk dat je goed weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Er kleven namelijk een aantal risico’s aan het bieden (en kopen) boven de vraagprijs.

Overbieden en waarde huis

De hoogte van jouw hypotheek is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de woningwaarde.

Sinds 2018 mag je nog maar 100% van de waarde woning lenen. De kosten koper en alles wat je boven de taxatiewaarde van het huis biedt, moet je met eigen geld betalen. 

Je moet dus extra spaargeld of overwaarde op je huis hebben om boven de woningwaarde te kunnen bieden.

Heb je dat niet?

Dan krijg jij de financiering niet rond. Daarom is het verstandig om dit op voorhand goed te laten uitzoeken.

Dalende huizenprijzen = huis onder water

Wat gebeurt er als jij nu de hoofdprijs betaalt door een huis te kopen dat je flink hebt overboden en vervolgens de huizenprijzen dalen?

Dan staat jouw woning "onder water" en dat betekent dat je hypotheek in dat geval hoger is dan de daadwerkelijke waarde van je woning.

Zolang je niet verhuist is er niet direct iets aan de hand. Maar wil of moet je verhuizen en verkoop je jouw huis voor een lagere prijs? Wat gebeurt er dan met jouw financiële positie? 

Tip! 

Breng je financiële positie vooraf goed in kaart! Alleen dan kun je het best passende bod uitbrengen rekening houdend met al jouw wensen, zoals maandlasten en eigen inbreng.

Jouw financiële situatie in kaart brengen? Onze financieel adviseurs helpen je graag. 

Bel met ons kantoor en maak een volledig vrijblijvende afspraak. Zodat ook jij straks veilig het huis van jouw dromen kunt kopen.

0475 - 33 52 25 

heeft u een vraag of opmerking? Stuur ons
een bericht!

× sluiten