Bel ons
Menu Menu

Bieden op een huis, hoe gaat dat?

Bieden op een huis, hoe gaat dat?

Bieden op een koopwoning wordt steeds meer de norm. Als gevolg van de krapte worden ook in onze regio Midden-Limburg koopwoningen steeds vaker overboden.

Momenteel (sept 2021) gaat het om zo’n 70-80% van de woningen die boven de vraagprijs worden verkocht. De vraagprijs wordt dan de vanaf-prijs.

Als je je financiële zaken goed voor elkaar hebt, hoeft dat geen probleem te zijn, maar toch zitten er nog genoeg haken en ogen aan dat bieden.

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar ook geen te laag bod uitbrengen.  En het allerliefste wil je gewoon graag dat huis tot jouw huis maken.

Hoe verloopt zo’n bieding eigenlijk?

Stel, je vindt een geschikte woning. Dan kun je de makelaar bellen en meteen een bod doen.

Ongezien bieden mag, maar dat raad ik af.

Verstandiger is het om eerst een afspraak te maken voor een bezichtiging. Je krijgt dan een goede indruk van het huis en zijn omgeving en je krijgt ook een gevoel bij de woning of deze daadwerkelijk bij je past. Daarna bekijk je welk bod je wilt uitbrengen.

De bezichtiging

Tijdens de bezichtiging ontvang je van ons de uitgebreide woningdocumentatie, de lijst van roerende zaken (zaken die je eventueel kunt overnemen) en een eventuele lijst van gebreken.

Je krijgt ook het biedingsformulier waarop je je bod kunt uitbrengen. Ook vragen wij je eventuele ontbindende voorwaarden te vermelden. Denk hierbij aan het voorbehoud van financiering, een eis tot bouwtechnische keuring of de verkoop van de huidige woning.

Verkoper heeft het laatste woord

Als al je gegevens zijn ingevuld lever je het biedingsformulier vóór de vastgelegde einddatum en -tijd bij ons in. Uiteraard kan alles ook digitaal.

Na de einddatum gaan wij in overleg met de verkoper.

Bedenk dat de woning niet altijd naar de hoogste bieder hoeft te gaan. De verkoper heeft namelijk het recht van gunning.

Hij kan bepaalde ontbindende voorwaarde bijvoorbeeld te risicovol vinden. Of het belangrijk vinden dat de woning naar een gezin met kinderen gaat. Ook wil hij misschien voorkomen dat een belegger het pand koopt om het te verhuren.

We helpen je graag

We helpen je uiteraard met het vinden van de antwoorden op deze vragen, zodat je goed voorbereid aan zo’n biedingsproces gaat beginnen.

Je mag gebruik maken van onze kennis en ervaring.

Hopelijk heb je nu meer inzicht in "Bieden op een huis, hoe gaat dat?"

Paul Pouls Register Makelaar Register Taxateur


 

heeft u een vraag of opmerking? Stuur ons
een bericht!

× sluiten